10 Mayıs 2011 Salı

OTİZM ÇOCUKLKARIN TEDAVİSİ

-Otizm Spektrum Bozukluğuna Yönelik Tıbbi Tedavi Uygulamaları
 Otizmin bugün için tedavisi yoktur. Ancak, otizme eşlik eden tabloyu hafifletmek amacıyla başvurulan bazı tedaviler vardır. Örneğin; aşırı hareketlilik, öfke nöbetleri, uyku sorunları, nörolojik sorunlar ve mide-bağırsak sorunları için çeşitli tıbbi tedaviler uygulanmaktadır.
Bunlardan bazıları;
  • İlaç tedavisi
  • Vitamin- Mineral Tedavisi
  • Diyet tedavisi
  • Arındırma Tedavisi
  • Hiberbarik oksijen Tedavisi 
İLAÇ TEDAVİSİ
Henüz otizmin tedavisine yönelik bir ilaç geliştirilmiş değildir. Ancak, çeşitli duygusal bozuklukların tedavisine yönelik kullanılan psikotropik ilaçlardan, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde gözlenen çeşitli sorunlarla başa çıkmada da yararlanılmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde sıklıkla kullanılan psiktropik ilaçlar; antipsikotikler, antidepresanlar ve stimulanlardır. Ancak, tüm ilaç tedavileri gibi psikotropik ilaç tevdilerinin de hekim kontrolünde yürütülmesi ve umulan etkilerin ve yan etkilerin yakından izlenmesi gerekmektedir. (ASAT,2007; Jamnback, 2005)
Antipsikotikler, şizofrenide gözlenen zihin bulanıklığı ve gerçeklerden kopma durumları için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların bazılarının otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde sıklıkla rastlanan kendini uyarıcı davranışlar, öfke nöbetleri, aşırı hareketlilik ve duygudurum değişkenlikleri üzerinde olumlu etkilerini gösteren araştırmalar vardır. ( Ramer, 2005b)
Antidepresanlar; depresyon, kaygı bozuklukları ve saplantı-zorlantı bozuklukları için kullanılan çeşitli ilaçları içermektedir. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde de kaygı ve saplantı-zorlantı durumlarına rastlanabilmektedir. Dolayısıyla, bu tür sorunlarla başa çıkmada antidepresanlardan yararlanılmaktadır. Antidepresanların, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde gözlenen kendini uyarıcı davranışlar üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar vardır. ( Ramer, 2005a)
Stimulanlar; dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu için kullanılan ilaçlardır. Bu tür özellik gösteren otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde de kullanılan stimulanların, bazı otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde çok ciddi yan etkilere yol açtığı gözlenmektedir. Bu nedenle, bu ilaçların kullanımında çok dikkatli olunması önerilmektedir. (Ramer ve Jamnback, 2005)
VİTAMİN-MİNERAL TEDAVİSİ
Başta B6 vitamini ve magnezyum olmak üzere çeşitli bileşenlerde ve dozajlarda vitamin- mineral tedavilerinin otizm spektrum bozukluğu olan bireyler üzerindeki etkileriyle ilgili yürütülen çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Örneğin, bazı çalışmalar bazı çocuklarda olumlu etkiler gösterirken, bazı çalışmalar göstermemiştir. Bu belirsizliğin olası nedenleri olarak,
a) Tedavinin etkilerinin çocuğun yakın çevresindeki kişilerin öznel değerlendirmesiyle belirlenmiş olması,
b) Tedavi sırasında bu çocukların çoğunun başka uygulamalar da almaları öne sürülebilir.
Yine de, maliyetinin ve yan etkilerinin düşük olduğu varsayımdan hareketle vitamin-mineral tedavisine halen başvurulmaktadır. Ancak, etkililik araştırması bulunmamasının yanı sıra uzun süre uygulanan yüksek dozajlı vitamin-mineral kullanımının ciddi yan etkilerinin gözlenmesi nedeniyle, günümüzde önerilen bir tedavi şekli değildir. ( Bruey, 2004; Ramer, 2005c, Schreibman, 2005)
DİYET TEDAVİSİ
Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklarda mide-bağırsak sorunlarına sık rastlanması, gluten ve/veya kasein diyetlerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Gluten diyetinde bazı tahılların, kasein diyetinde ise süt ve süt ürünlerinin tüketimi yasaklanmaktadır. Vitamin- mineral tedavisi gibi diyet tedavisinin etkileriyle ilgili araştırma bulguları da birbirleriyle çelişir niteliktedir ve bu araştırmaların çoğu vaka çalışması özelliği göstermektedir. Knivsberg ve arkadaşları ( 2002) tarafından yürütülen bir deneysel araştırmanın bulguları, deney grubunda olup da bir yıl boyunca gluten- kasein diyeti yapan çocuklarda olumlu gelişmeler olduğunu göstermiştir. Ancak, bu konuda çok daha fazla araştırmaya gereksinim olduğu bir gerçektir. Ayrıca, bu diyetlerin olası yan etkileri çok fazla olup bu yan etkilerin hekim tarafından titizlikle izlenmesi gerekmektedir. ( Hansen ve Ozonoff, 2003; Schreibman, 2005; Simpson, 2005; Volkmar ve Wiesner, 2004)
ARINDIRMA TEDAVİSİ
Bazı çevresel toksinlerin otizme yol açtığına ilişkin bazı görüşler vardır. Bu görüşlerde ağırlıklı olarak kurşun ve cıva gibi ağır metallerden söz edilmektedir. Dolayısıyla, otistik özellik gösteren çocukların bedenlerini ağır metallerden arındırmaya yönelik çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Ancak, bu tedavilerin etkili olup olmadıkları konusunda çok ciddi tartışmalar söz konusudur. Tartışma noktalarının başında, bu konuda yapılmış deneysel araştırma eksikliği gelmektedir. Ayrıca, bu arındırma tedavileri, özellikle de ağır metal fazlası olmayan kişilere uygulandığında, vücuttan yararlı minerallerin de atılmasına ve pek çok ciddi zararlar görmesine yol açabilmektedir. ( Metz, Mulick ve Butter, 2005). Fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın ( stangle ve diğ., 2007) bulguları, kurşuna maruz kalmış farelere uygulanan arındırma tedavisinin, dikkat ve öğrenmede önemli gelişmelere yol açtığını; ancak, aynı tedavi kurşuna maruz kalmamış farelere uygulandığında, bu farelerde yaygın ve kalıcı bilişsel ve duygusal bozukluklar ortaya çıktığını göstermiştir. Bu bulgulardan hareketle araştırmacılar, kurşun ya da diğer ağır metallere maruz kalmamış çocuklara arındırma tedavisinin kesinlikle uygulanmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunmuşlardır.
HİBERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ
Hiberbarik oksijen tedavisi oksijen odalarında uygulanan ve otizm spektrum bozukluğunda kullanımı son derece tartışmalı olan bir tedavi alternatifidir. Bu tedavi, çeşitli tıbbi sorunları ( örneğin, beyin hasarı) olan bireylere başarıyla uygulanmakla birlikte, otizmde de işe yaradığına ilişkin hiçbir deneysel araştırma bulgusu yoktur. Hiberbarik oksijen tedavisinin otistik özellik gösteren bazı vakalarda işe yaradığına ilişkin yalnızca bazı anekdotlardan söz edilmektedir. (ASAT, 2007) Örneğin, Rossignol ve Rossignol (2006), hiberbarik oksijen tedavisinin, başka durumlarda etkili oluyorsa, otizmde de etkili olacağını denencesel (hipotetik) olarak tartışan ve belli vakalardan söz eden bir makale yayımlamışlardır. Ayrıca, hiberbarik oksijen tedavisinin, orta ve iç kulağa zarar verme gibi olası yan etkileri de söz konusudur. Öyleyse, hiberbarik oksijen tedavisinin bilimsel dayanaklı bir uygulama olduğunu öne sürmek, bugün için olası değildir.
KAYNAKÇA: http://www.sagliksiz.net/otizm-tedavisi.html